Pomalý hrnec
1.5.2017Můj ze všech nejmilejší si přál k narozeninám pomalý hrnec a vypadá to, že z dárku budeme těžit oba 🙂
Na základě referencí jsme vybrali tento a postupně se s ním seznamujeme.
Zjistili jsme, že jsme příliš rozmazlení jednoznačnými a blbuvzdornými recepty z Kuchařky pro dceru, takže přiložená kuchařka i návod jsou pro nás místy záhadou hlavolamu. Rozhodla jsem se proto si sem sepisovat naše „objevené Ameriky“ – možná jsme jen nechápavá telátka a případného čtenáře naše veleobjevy pobaví, možná i někomu pomůžou, uvidíme 🙂
OBJEVENÉ AMERIKY, VYSVĚTLIVKY PRO NECHÁPAVÉ ATD.
- dvě čárky = první stupeň = low = nižší teplota = delší vaření, cca 80°C
- tři čárky = druhý stupeň = high = vyšší teplota = kratší vaření, cca 100°C
- tři čárky v rámečku = warm = ohřívač, cca 70°C, používat max. na 2 hodiny
- pokud jsou v receptu uvedené obě varianty, znamená to vyber si pouze jednu z nich 🙂
ÚPRAVA KLASICKÉHO RECEPTU PRO POMALÝ HRNEC
- na první stupeň se jídlo vaří přibližně 8 hodin, na druhý stupeň 4 až 5 hodin
- celému kuřeti stačí max. 3 hodiny, pak už se rozpadá
- pokud chcete křupavou kůrku, pečte poslední hodinu bez pokličky, nebo s pokličkou podloženou vařečkou
- dobře si ověřte, co je a není možné s vaším hrncem provádět! Některé vnitřní nádoby smí na plotnu (např. pro osmahnutí cibulky), jiné v žádném případě (praskají). Některé pokličky smí do trouby (např. při pečení chleba), jiné opět ani náhodou (roztaví se plastová úchytka).
RECEPTY
SLADKÉ
- pečená jablka: křestní jídlo našeho nového kamaráda
HLAVNÍ JÍDLA
- hovězí guláš: dát do hrnce 4 suroviny a za 8 hodin si přijít pro oběd je sen každé šestinedělky :)))
- hovězí vývar: dřív jsem dělala v klasickém hrnci, z PH je mnohem výraznější chuťově, maso křehčí a je s tím méně práce
- „ratatouille“ salsa: zeleninová omáčka vhodná na těstoviny i na maso
- zeleninový vývar: užitečné dochucovadlo snad jakéhokoli jídla 🙂
SPECIÁLNÍ KATEGORIE
- ghí: přepuštěné máslo, velmi zdravé a vhodné na libovolnou tepelnou úpravu jídla