inspiromat - PRACOVNÍ PLOCHA, FOTONÁVODY ATD. Markéta Dominika Kadeřávková

Kojenec

Markéta Dominika Kadeřávková 18.10.2016

KOJENÍ

Mateřské mléko je ideálním druhem výživy pro dítě v prvních měsících jeho života. Kojení je nenahraditelné a velmi přínosné jak po fyzické, tak psychické stránce nejen pro dítě, ale i matku samotnou. Proto Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje výlučné kojení po dobu 6 měsíců a dále v kojení pokračovat s postupně zaváděným příkrmem do 2 roků věku dítěte, případně i déle.

Spousta dalších informací o výhodách kojení pro matku i dítě je hezky shrnuta např. v projektu spoKOJENÍ Státního zdravotního ústavu ČR

ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ

  • vřelé doporučení je začít až od ukončeného šestého měsíce, resp. klidně i později, pokud dítě zatím o jídlo nemá zájem
  • vhodné je začít jedním druhem zeleniny (mrkev, brambor, …) a pouze malým kouskem, nabídnout před poledním kojením a pak dítě dokojit
  • druhý den opět a třetí den zase, pokud dítě 3 dny po sobě dobře snáší danou surovinu, je čas nabídnout novou
  • po několika druzích zeleniny a příloh je možné začít nabízet ovoce, později lepek
  • veškeré suroviny je vhodné podávat upravené v páře (kvůli živinám) ve formě rozmixované kaše nebo v měkkých hranolcích, které dítě drží v ruce a ožižlává či okusuje samo (metoda BLW – baby lead weaning, dítě si samo určuje množství jídla, které mu rodič předvybere)
  • kdy začít se kterými surovinami hezky shrnuje např. tato tabulka

CO SE OSVĚDČILO MNĚ

  • připravovat příkrmy doma, do nouze mít doma pár koupených skleniček, ale domácí vaření je rozhodně levnější a pro mě i pohodlnější
  • (z kupovaných skleniček mi nejvíc vyhovovaly masozeleninové příkrmy Babylove a jablečné pyré dm BIO, do kterého jsem přidávala kousky ovoce)
  • skleničky z příkrmů jsou na vyhození, ale šroubovačky od pyré jsem sterilizovala (naplnit horkou vodou a na 20 min dát do trouby na 80°C) a používala je pak na domácí příkrmy
  • vařila jsem vždycky o víkendu skleničky na týden dopředu, obvykle kombinaci maso-zelenina-příloha, zhruba podle této tabulky
  • v prvních týdnech jsem mixovala kaši dohladka, postupně jsem nechávala čím dál větší kousky surovin
  • zhruba od jednoho roku věku jsem začala vařit stejná jídla pro celou rodinu, k dochucení jsem se naučila používat hlavně bylinky a různá koření, která nevadí kojencům, dospělým jsem jídlo dochucovala až po odebrání dětské porce