Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
5.3.2017SUROVINY
- hovězí morkové kosti
- hovězí žebra s masem
- mrkev
- petržel
- celer
- cibule
- libeček, nové koření, bobkový list
- celý černý pepř, sůl
- voda
RECEPT
- kosti necháme 15 min zatáhnout v troubě předehřáté na 220 °C
- v hrnci na sucho opražíme koření a přidáme očištěnou zeleninu (vcelku) a cibuli
- přidáme pečené kosti a žebra, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu
- vaříme asi 5 min, po té plamen ztlumíme a necháme vývar lehce probublávat
- vývar osolíme a dochutíme bylinkami
- necháme probublávat minimálně 5 hodin, můžeme nechat i přes noc
- vývar následně přecedíme přes čtvercovku, obereme kosti a do čirého vývaru přidáme maso
- hotový vývar skladujeme ve vysterilizovaných sklenicích v lednici 10 dní
- lze jej také zamrazit nebo zavařit s použitím speciálních víček na zavařování masa
- do vývaru lze přidat např. kořenovou zeleninu a játrové knedlíčky
- jako příloha výborně chutná žitný kváskový chléb