Vietnamské letní závitky Nem cuốn
19.3.2017OMÁČKA Nước chẩm („Nuok čam“)
- hrnek horké vody
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce limetkové nebo citrónové šťávy
- sušená nebo čerstvá chilli paprička
- 2 stroužky česneku
- mrkev
- daikon
- cukr rozpusťte ve vroucí vodě a přidejte rybí omáčku
- až vše zchladne, tak přidejte limetkovou šťávu, chilli, česnek, mrkev a daikon
ZÁVITKY Nem cuốn
- rýžový papír
- vlasové nudle bún
- ledový salát (pomáhá držet tvar závitků)
- náplň dle vlastních preferencí, např.
- čerstvé bylinky dle libosti (koriandr, perilla, vietnamská máta, …)
- malé krevety
- na proužky nakrájenou vaječnou omeletu
- na proužky nakrájenou okurku či papriku. ananas, …
- vlasové nudle krátce povařte a přeďte
- krevetky povařte, zbavte tvrdých ocásků a podélně překrojte
- papír nechte cca 10 vteřin máčet ve vodě a nechte okapat
- do dolní třetiny papíru položte plátek ledového salátu a na něj hrst nudlí
- přidejte případné další ingredience
- zahněte kraje papíru směrem dovnitř a spodní okraj přetáhněte přes náplň
- závitek PEVNĚ uchopte do obou rukou a snažte se ho zatočit co nejpevněji to půjde