inspiromat - PRACOVNÍ PLOCHA, FOTONÁVODY ATD. Markéta Dominika Kadeřávková

Sushi

Markéta Dominika Kadeřávková 6.3.2017

SUROVINY

  • sushi rýže IMG_20170225_104547
  • rýžový ocet
  • cukr
  • sůl
  • sojová omáčka shoyu
  • řasa Nori
  • wasabi křen
  • nakládaný zázvor
  • mrkev, okurka, avokádo, losos, tuňák, žlutá ředkev, …

RECEPT

  • podrobněji rozepsané postupy najdete na webu Sushi Queen IMG_20170225_123916
  • odměřte si rýži a proplachujte ji tak dlouho, dokud nebude voda pokud možno čirá (klidně 7-10x)
  • zalijte ji stejným množstvím vody, kolik jste naměřili suché rýže
  • nechte rýži zhruba hodinu odpočívat ve vodě
  • po té přiveďte rýži prudce k varu a chvilku povařte
  • ztlumte plamen a nechte 10-20 min probublávat pod pokličkou
  • po uvaření nechte rýži ještě 5 minut odpočívat
  • rýži vyklopte do nekovové široké nádoby
  • připravte si sushi su:  rýžový ocet s cukrem a solí v poměru 6:4:1
  • (množství sushi su je individuální, zhruba platí 150 ml su na 600g syrové rýže)
  • dřevěnou plochou vařečkou důkladně vmíchejte sushi su do rýže a rýži nechte vychladnout
  • po vychladnutí přikryjte rýži vlhkou utěrkou nebo potravinářskou folií, snadno okorá
  • na klasické maki sushi nakrájejte z příloh silnější hranolky o délce řasy Nori, na jiné druhy dle potřeby
  • řasu nori překrojte na půl a do 2/3 ji potřete vychladlou rýží
  • hranolku přílohy vložte doprostřed rýže, navlhčete volný konec řasy a pomocí podložky makisu zarolujte
  • krájejte na silnější kolečka a podávejte se shoyu, wasabi křenem a nakádaným zázvorem