Sushi
Markéta Dominika Kadeřávková
6.3.2017
SUROVINY
- sushi rýže

- rýžový ocet
- cukr
- sůl
- sojová omáčka shoyu
- řasa Nori
- wasabi křen
- nakládaný zázvor
- mrkev, okurka, avokádo, losos, tuňák, žlutá ředkev, …
RECEPT
- podrobněji rozepsané postupy najdete na webu Sushi Queen

- odměřte si rýži a proplachujte ji tak dlouho, dokud nebude voda pokud možno čirá (klidně 7-10x)
- zalijte ji stejným množstvím vody, kolik jste naměřili suché rýže
- nechte rýži zhruba hodinu odpočívat ve vodě
- po té přiveďte rýži prudce k varu a chvilku povařte
- ztlumte plamen a nechte 10-20 min probublávat pod pokličkou
- po uvaření nechte rýži ještě 5 minut odpočívat
- rýži vyklopte do nekovové široké nádoby
- připravte si sushi su: rýžový ocet s cukrem a solí v poměru 6:4:1
- (množství sushi su je individuální, zhruba platí 150 ml su na 600g syrové rýže)
- dřevěnou plochou vařečkou důkladně vmíchejte sushi su do rýže a rýži nechte vychladnout
- po vychladnutí přikryjte rýži vlhkou utěrkou nebo potravinářskou folií, snadno okorá
- na klasické maki sushi nakrájejte z příloh silnější hranolky o délce řasy Nori, na jiné druhy dle potřeby
- řasu nori překrojte na půl a do 2/3 ji potřete vychladlou rýží
- hranolku přílohy vložte doprostřed rýže, navlhčete volný konec řasy a pomocí podložky makisu zarolujte
- krájejte na silnější kolečka a podávejte se shoyu, wasabi křenem a nakádaným zázvorem