Tarte au citron
15.3.2017TĚSTO
- 250g hladké špaldové mouky
- 130g másla
- 1 žloutek
- 1,5 dl vlažné vody
- špetka soli
- špetka cukru
- sníh: 4 bílky, 30 g moučkového cukru, špetka soli
NÁPLŇ
- 500 ml plnotučného mléka
- 4 žloutky
- 35 g hladké špaldové mouky
- 80 g třtinového cukru
- 30 g moučkového cukru
- kůra a šťáva ze 2 citrónů
RECEPT
- ingredience na těsto smíchejte dohromady a vypracované těsto nechte alespoň hodinu odležet v ledničce
- odpočaté těsto vmačkejte do formy, vytvořenou cca centimetrovou placku na několika místech propíchejte vidličkou
- vzniklý korpus nechte předpéct 10 min v troubě předehřáté na 210°C
- do kastrůlku nalijte mléko, přisypte citrónovou kůru, cukr a mouku
- vše rozmíchejte a prohřívejte, dokud směs nezíská konzistenci pudinku, pak nechte zchladnout
- do zchladlé směsi vmíchejte žloutky a šťávu z citrónů
- náplň pak nalijte na připravené zchladlé těsto a dejte jej znovu péct, tentokrát na 170°C asi 30 minut
- ušlehejte tuhý sníh, pokryjte s ním celý koláč a dejte dopéct při teplotě 120°C, dokud se na jeho povrchu nevytvoří hnědavá krusta (cca 20 min)