Mazanec
Markéta Dominika Kadeřávková
15.4.2017
SUROVINY
- 3 žloutky
- kostka droždí (42g)
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 110 g cukru krupice
- 110 g másla
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- vejce na potření
- rozinky, sekané mandle a další dle chuti
RECEPT
- připravte si kvásek: 125 ml vlažného mléka osladit polévkovou lžící cukru, rozdrobit droždí, přidat dvě polévkové lžíce mouky a párkrát promíchat metličkou, zakrýt talířkem a do 15 minut máte vonící béžovou pěnu – kvásek; všechny suroviny se odebírají z celkového množství uváděném v receptu
- utřete žloutky, cukr a rozpuštěné máslo
- přimíchejte kvásek, zbylou mouku a vlažné mléko, vanilkový cukr a míchejte tak dlouho, dokud těsto nezačne tvořit bublinky
- poté přidejte nasekané mandle a rozinky a zapracujte
- těsto nechte vykynout v peřinách zhruba dvě hodiny
- z vykynutého těsta vypracujte dva bochánky, položte na plech a ve středu udělejte kříž
- 20 min nechte kynout na plechu, pak potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi
- bochánky pečte 20 minut na 180 °C a potom 25 minut na 120 °C