inspiromat - PRACOVNÍ PLOCHA, FOTONÁVODY ATD. Markéta Dominika Kadeřávková

Mazanec

Markéta Dominika Kadeřávková 15.4.2017

SUROVINY

  • 3 žloutky 
  • kostka droždí (42g)
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 110 g cukru krupice
  • 110 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • vejce na potření
  • rozinky, sekané mandle a další dle chuti

RECEPT

  • připravte si kvásek:  125 ml vlažného mléka osladit polévkovou lžící cukru, rozdrobit droždí, přidat dvě polévkové lžíce mouky a párkrát promíchat metličkou, zakrýt talířkem a do 15 minut máte vonící béžovou pěnu – kvásek; všechny suroviny se odebírají z celkového množství uváděném v receptu
  • utřete žloutky, cukr a rozpuštěné máslo
  • přimíchejte kvásek, zbylou mouku a vlažné mléko, vanilkový cukr a míchejte tak dlouho, dokud těsto nezačne tvořit bublinky
  • poté přidejte nasekané mandle a rozinky a zapracujte
  • těsto nechte vykynout v peřinách zhruba dvě hodiny
  • z vykynutého těsta vypracujte dva bochánky, položte na plech a ve středu udělejte kříž
  • 20 min nechte kynout na plechu, pak potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi
  • bochánky pečte 20 minut na 180 °C a potom 25 minut na 120 °C