Žitný chléb z kvásku
26.2.2017Od kamarádky Jitu jsem dostala žitný kvásek jménem Alfous.
Pro jistotu jsem si uložila i návod, jak případně vyrobit nový, pokud bych tento zahubila 🙂
Ke kvásku jsem dostala i recept na výborný a zdravý žitný chléb.
Žitná chlebová mouka se dá sehnat třeba v Bille asi za 20 korun.
Zatím nemám formu přímo na pečení chleba, pekla jsem ve formě na srnčí hřbet.
Uvedeného množství bylo víc, než se vešlo do formy, proto jsem se neúspěšně pokusila upéct ještě bochánky.
Neúspěšně proto, že chleba z tohoto receptu nedrží tvar, výsledkem byla jakási placka prapodivného tvaru.
Chutná skvěle, poprvé jsem netrpělivě strčila těsto do trouby ještě ve chvíli, kdy by si zasloužilo ještě nechat kynout.
Výsledný chléb byl poněkud mazlavý. Na chuti mu to ovšem neubralo a do příště to doladím!