inspiromat - PRACOVNÍ PLOCHA, FOTONÁVODY ATD. Markéta Dominika Kadeřávková

Pšenično-žitný kváskový chléb

Markéta Dominika Kadeřávková 5.4.2017

Domácí chléb peču už nějakou dobu zhruba 2x týdně

Zkoušela jsem různé recepty a drobné vychytávky, až jsem dospěla k tomuto receptu.

Základem je recept na žitný kváskový chléb od Jitu.

SUROVINY

  • 200 g kvásku
  • 400 g žitné chlebové mouky
  • 400 g pšeničné chlebové mouky
  • 550 ml vlažné vody
  • 15 g soli
  • 2 lžíce kmínu
  • 1 lžička chlebového koření

RECEPT

Nejsnadnější pro mě je vyndat kvásek ráno, večer upéct chléb a druhý den ráno si pochutnávat na čerstvém pečivu.

  • kvásek nechte ohřát na pokojovou teplotu, přidejte 100g mouky a 100 ml vody
  • pečlivě rozmíchejte (nesmí být hrudky) a nechte alespoň 10 h mimo ledničku
  • odeberte 200g kvasu do mísy, zbytek dejte zpět do ledničky
  • do mísy přidejte všechny ostatní suroviny a dobře promíchejte
  • nechte v teple vykynout na dvojnásobek objemu (několik hodin)
  • předehřejte troubu na 250°C a vložte na dno kastrolek s deckou vody
  • vykynuté těsto dejte do formy vymazané máslem
  • až se voda z kastrolku vypaří, vyndejte ho z trouby a vložte formu s těstem
  • 15 min pečte při teplotě 250 °C
  • 45 minut pečte při teplotě 200 °C
  • vyndejte chléb z formy a 20 min pečte na 150 °C
  • chléb po vytažení z trouby potřete slanou vodou
  • nechte vychladnout alespoň 6 hodin