Pšenično-žitný kváskový chléb
5.4.2017Domácí chléb peču už nějakou dobu zhruba 2x týdně
Zkoušela jsem různé recepty a drobné vychytávky, až jsem dospěla k tomuto receptu.
Základem je recept na žitný kváskový chléb od Jitu.
SUROVINY
- 200 g kvásku
- 400 g žitné chlebové mouky
- 400 g pšeničné chlebové mouky
- 550 ml vlažné vody
- 15 g soli
- 2 lžíce kmínu
- 1 lžička chlebového koření
RECEPT
Nejsnadnější pro mě je vyndat kvásek ráno, večer upéct chléb a druhý den ráno si pochutnávat na čerstvém pečivu.
- kvásek nechte ohřát na pokojovou teplotu, přidejte 100g mouky a 100 ml vody
- pečlivě rozmíchejte (nesmí být hrudky) a nechte alespoň 10 h mimo ledničku
- odeberte 200g kvasu do mísy, zbytek dejte zpět do ledničky
- do mísy přidejte všechny ostatní suroviny a dobře promíchejte
- nechte v teple vykynout na dvojnásobek objemu (několik hodin)
- předehřejte troubu na 250°C a vložte na dno kastrolek s deckou vody
- vykynuté těsto dejte do formy vymazané máslem
- až se voda z kastrolku vypaří, vyndejte ho z trouby a vložte formu s těstem
- 15 min pečte při teplotě 250 °C
- 45 minut pečte při teplotě 200 °C
- vyndejte chléb z formy a 20 min pečte na 150 °C
- chléb po vytažení z trouby potřete slanou vodou
- nechte vychladnout alespoň 6 hodin