Bezový sirup a med
28.2.2017Květy černého bezu jsou vynikajícím pomocníkem při nachlazení a chřipce.
A sirup i med z nich chutná skvěle!
SUROVINY
- cca 100 bezových květů
- 10 l vody
- 6,5 kg cukru (na sirup) nebo 10 kg (na med)
- 4 citrony nebo 80g kyseliny citronové
RECEPT
- květy opatrně očistěte od hmyzu a nečistot (čím více pylu zůstane, tím lepší bude výsledná chuť)
- vložte do velké nádoby spolu s nakrájenými kolečky citronu a 15 min povařte na mírném plameni
- převařené květy nechte zchladnout a odpočinout 24h v ledničce
- nálev přeceďte přes jemný cedník či čtvercovku, přidejte cukr (dle chuti, 6,5-1kg na litr nálevu)
- pomalu vařte do zhoustnutí: SIRUP JE HOTOVÝ
- pomalu vařte další 3-4 h (čím méně cukru, tím déle vaříte): MED JE HOTOVÝ
- výsledný produkt (sirup či med) lijte do vysterilizovaných lahví, zavíčkujte a uchovávejte v chladu a temnu
- pro delší trvanlivost je možné na povrch sirupu či medu a do víčka kápnout trochu slivovice či jiného tvrdého alkoholu