inspiromat - PRACOVNÍ PLOCHA, FOTONÁVODY ATD. Markéta Dominika Kadeřávková

Bezový sirup a med

Markéta Dominika Kadeřávková 28.2.2017

Květy černého bezu jsou vynikajícím pomocníkem při nachlazení a chřipce.

A sirup i med z nich chutná skvěle!

SUROVINY

  • cca 100 bezových květů bez
  • 10 l vody
  • 6,5 kg cukru (na sirup) nebo 10 kg (na med)
  • 4 citrony nebo 80g kyseliny citronové

 

 

 

 

RECEPT

  • květy opatrně očistěte od hmyzu a nečistot (čím více pylu zůstane, tím lepší bude výsledná chuť)
  • vložte do velké nádoby spolu s nakrájenými kolečky citronu a 15 min povařte na mírném plameni
  • převařené květy nechte zchladnout a odpočinout 24h v ledničce
  • nálev přeceďte přes jemný cedník či čtvercovku, přidejte cukr (dle chuti, 6,5-1kg na litr nálevu)
  • pomalu vařte do zhoustnutí: SIRUP JE HOTOVÝ
  • pomalu vařte další 3-4 h (čím méně cukru, tím déle vaříte): MED JE HOTOVÝ
  • výsledný produkt (sirup či med) lijte do vysterilizovaných lahví, zavíčkujte a uchovávejte v chladu a temnu
  • pro delší trvanlivost je možné na povrch sirupu či medu a do víčka kápnout trochu slivovice či jiného tvrdého alkoholu