Antidepresivní sirup
28.2.2017Meduňka je stařičký a osvědčený recept na zklidnění nervů a v kombinaci se svěží mátou nejen skvěle pomáhá, ale i chutná.
SUROVINY
- čerstvá máta
- čerstvá meduňka
- cukr
- citronová šťáva
- množství si upravte dle potřeby, já zpracovávala bylinky z chalupy, které zabraly půl kufru u auta 😀
- obecně by na litr vody mělo být alespoň 20 stonků meduňky, máty stačí pětina, množství cukru zvolte podle vlastní chuti
RECEPT
- bylinky 48h macerujte v převařené vodě a pak přeceďte
- vysterilizujte sklenice
- důkladně umyjte sklenice i víčka
- vyskládejte je na pekáč vystlaný utěrkou
- zalijte vodou o teplotě 80°C
- nechte 20 min v troubě rozehřáté na 80°C
- vodu vylijte, sklenice neutírejte utěrkou, ale nechte uschnout
- na 1,7l nálevu dejte 1 kg cukru a 20 ml citronové šťávy
- směs vařte na mírném plameni 3-5 min
- horký sirup vlijte do vysterilizovaných lahví a zavíčkujte
- uzavřené sklenice klidně nechte ve špajzu, po otevření v lednici
- sirup je hodně trvanlivý, stále pijeme zásoby z minulého léta a nic jim není 🙂