inspiromat - PRACOVNÍ PLOCHA, FOTONÁVODY ATD. Markéta Dominika Kadeřávková

Antidepresivní sirup

Markéta Dominika Kadeřávková 28.2.2017

Meduňka je stařičký a osvědčený recept na zklidnění nervů a v kombinaci se svěží mátou nejen skvěle pomáhá, ale i chutná.

SUROVINY

  • čerstvá máta
  • čerstvá meduňka
  • cukr
  • citronová šťáva
  • množství si upravte dle potřeby, já zpracovávala bylinky z chalupy, které zabraly půl kufru u auta 😀
  • obecně by na litr vody mělo být alespoň 20 stonků meduňky, máty stačí pětina, množství cukru zvolte podle vlastní chuti

RECEPT

  • bylinky 48h macerujte v převařené vodě a pak přeceďtesirup mata medunka
  • vysterilizujte sklenice
    • důkladně umyjte sklenice i víčka
    • vyskládejte je na pekáč vystlaný utěrkou
    • zalijte vodou o teplotě 80°C
    • nechte 20 min v troubě rozehřáté na 80°C
    • vodu vylijte, sklenice neutírejte utěrkou, ale nechte uschnout
  • na 1,7l nálevu dejte 1 kg cukru a 20 ml citronové šťávy
  • směs vařte na mírném plameni 3-5 min
  • horký sirup vlijte do vysterilizovaných lahví a zavíčkujte
  • uzavřené sklenice klidně nechte ve špajzu, po otevření v lednici
  • sirup je hodně trvanlivý, stále pijeme zásoby z minulého léta a nic jim není 🙂