Zelňačka
Markéta Dominika Kadeřávková
7.4.2017
SUROVINY
- 2 jemnější klobásy
- 500g kyselého zelí
- 4 brambory
- 1 větší cibule
- mletá sladká paprika
- bobkový list
- kmín
- 8 kuliček černého pepře
- sůl dle chuti
- 2 l vody
- máslo
- volitelně zakysaná smetana na zjemnění
RECEPT
- oloupejte a nakrájejte brambory a cibuli
- brambory dejte vařit samostatně s kmínem
- zelí dejte na 30 min vařit s bobkovým listem a pepřem
- nakrájejte klobásu na kostičky a osmahněte ji na másle spolu s cibulkou
- odeberte zhruba dvě hrsti brambor, rozmačkejte je na kaši a přidejte do kastrolku se zelím (kvůli zahuštění polévky)
- zbylé brambory přeceďte a spolu s klobásou a cibulkou také přidejte k ostatním surovinám a krátce povařte
- ve správné zelňačce by podle lidové moudrosti měla stát lžíce, mě se to podařilo 🙂