Lasagne
8.3.2017SUROVINY
- lasagne plátky
- lilek, cibule
- 0,5 l mléka
- 4-6 rajčat
- Dijonská hořčice
- máslo
- 4 lžíce mouky
- 250g tvrdého sýra
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
RECEPT
- oloupejte a nakrájejte lilek na plátky vysoké cca 1 cm, posypte solí a nechte odležet (sůl z něj vytáhne hořkost)
- nasekejte cibulku nadrobno a nastrouhejte sýr, rajčata nakrájejte na tenké plátky
- připravte si bešamel; na másle opražte mouku, postupně přilévejte mléko a pořádně rozmíchejte (výsledkem by měla být řídká kaše)
- dochuťte lžičkou hořčice a rozmačkaným česnekem
- opláchněte lilek, nakrájejte nadrobno a spolu s cibulkou osmahněte na pánvi, osolte a opepřete dle chuti
- jdeme plnit pekáč: dospod pekáče s pečícím papírem nalijte bešamel tak, aby pokryl celé dno
- na bešamel pokládejte první vrstvu lasagní, opět bešamel, rajčátka, směs lilku a cibulky, nastrouhaný sýr, bešamel, lasagne, bešamel, …
- pokračujete do výše minimálně 4, ideálně 6 vrstev lasagní (ty musí být vždy z obou stran v bešamelu)
- poslední vrstva jsou lasagne s dvojitou vrstvou bešamelu
- pečte zhruba 1 hodinu v troubě rozehřáté na 175°C
- hotové jídlo můžete ještě ozdobit např. nastrouhaným parmazánem a bazalkou