inspiromat - PRACOVNÍ PLOCHA, FOTONÁVODY ATD. Markéta Dominika Kadeřávková

Lasagne

Markéta Dominika Kadeřávková 8.3.2017

SUROVINY

  • lasagne plátky 
  • lilek, cibule
  • 0,5 l mléka
  • 4-6 rajčat
  • Dijonská hořčice
  • máslo
  • 4 lžíce mouky
  • 250g tvrdého sýra
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř

RECEPT

  • oloupejte a nakrájejte lilek na plátky vysoké cca 1 cm, posypte solí a nechte odležet (sůl z něj vytáhne hořkost)
  • nasekejte cibulku nadrobno a nastrouhejte sýr, rajčata nakrájejte na tenké plátky
  • připravte si bešamel; na másle opražte mouku, postupně přilévejte mléko a pořádně rozmíchejte (výsledkem by měla být řídká kaše)
  • dochuťte lžičkou hořčice a rozmačkaným česnekem
  • opláchněte lilek, nakrájejte nadrobno a spolu s cibulkou osmahněte na pánvi, osolte a opepřete dle chuti
  • jdeme plnit pekáč: dospod pekáče s pečícím papírem nalijte bešamel tak, aby pokryl celé dno
  • na bešamel pokládejte první vrstvu lasagní, opět bešamel, rajčátka, směs lilku a cibulky, nastrouhaný sýr, bešamel, lasagne, bešamel, …
  • pokračujete do výše minimálně 4, ideálně 6 vrstev lasagní (ty musí být vždy z obou stran v bešamelu)
  • poslední vrstva jsou lasagne s dvojitou vrstvou bešamelu
  • pečte zhruba 1 hodinu v troubě rozehřáté na 175°C
  • hotové jídlo můžete ještě ozdobit např. nastrouhaným parmazánem a bazalkou