Celozrnné gnocchi s nivo-česneko-smetanovou omáčkou
Markéta Dominika Kadeřávková
15.3.2017
SUROVINY
- 6 větších brambor
- hrnek mléka
- 2-3 hrnky celozrnné špaldové mouky
- 1 vejce
- česnek
- niva
- smetana na vaření
- sůl a pepř
RECEPT
- brambory oloupejte, překrojte na půl a uvařte ve velmi slabě osolené vodě
- uvařené brambory rozšťouchejte šťouchadlem na kaši
- do bramborové „kaše“ přidejte vajíčko, mléko, mouku a promíchejte; pokud se těsto bude moc lepit, přidávejte mouku
- s moukou opatrně, pokud jí bude moc, gnocchi ztratí svou „mazlavost“ a bramborovou chuť a jsou tužší
- z těstíčka lžičkou vykrajujte gnocchi a odkládejte je na pomoučené prkénko
- mezitím dejte vařit vodu ve větším hrnci a do vroucí vody sypejte vaše výtvory (všechny ideálně ve stejnou dobu)
- na hlubší pánev nalijte smetanu a přidejte nastrouhanou nivu a česnek, promíchejte a mírně povařte
- když gnocchi vyplavou na povrch, nechte je ještě pár minut plavat, pak vyndejte a nechte odkapat
- zalijte je omáčkou, případně dochuťte solí a pepřem