Špaldový chléb
23.3.2017SUROVINY
- 1 kg chlebové špaldové mouky
- 6 dcl vlažné vody
- 2 lžičky soli
- 2 lžíce kmínu
- 1 kostka 42 g droždí
- 2 lžíce oleje
- 1 kostka cukru
- vejce na potření
- kmín na posypání
RECEPT
- do vlažné vody dejte kostku cukru, rozdrolte droždí a nechte ho nakynout
- smíchejte mouku, sůl, kmín
- přidejte olej a kvásek z vody a droždí
- vypracujte hladké těsto, přikryjte utěrkou a v teple nechte asi 45 min kynout
- z těsta vypracujte bochánek, položte na plech vymaštěný sádlem a opět přikryjte a nechte kynout, tentokrát 30 min
- předehřejte troubu na 225 °C a bochánek na povrchu třikrát nařízněte ostrým nožem
- potřete ho rozšlehaným vejcem a posypte kmínem
- dejte péct do spodní části trouby na 15 minut
- později teplotu snižte na 200°C a pečte ještě 25 minut
Na fotkách je bochánek pečený ve formě, zvyk je holt železná košile (dosud jsem pekla jen žitný, který se bez formy neobejde)