inspiromat - PRACOVNÍ PLOCHA, FOTONÁVODY ATD. Markéta Dominika Kadeřávková

Špaldový chléb

Markéta Dominika Kadeřávková 23.3.2017

SUROVINY

  • 1 kg chlebové špaldové mouky 
  • 6 dcl vlažné vody
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce kmínu
  • 1 kostka 42 g droždí
  • 2 lžíce oleje
  • 1 kostka cukru
  • vejce na potření
  • kmín na posypání

RECEPT

  • do vlažné vody dejte kostku cukru, rozdrolte droždí a nechte ho nakynout
  • smíchejte mouku, sůl, kmín
  • přidejte olej a kvásek z vody a droždí
  • vypracujte hladké těsto, přikryjte utěrkou a v teple nechte asi 45 min kynout
  • z těsta vypracujte bochánek, položte na plech vymaštěný sádlem a opět přikryjte a nechte kynout, tentokrát 30 min
  • předehřejte troubu na 225 °C a bochánek na povrchu třikrát nařízněte ostrým nožem
  • potřete ho rozšlehaným vejcem a posypte kmínem
  • dejte péct do spodní části trouby na 15 minut
  • později teplotu snižte na 200°C a pečte ještě 25 minut

Na fotkách je bochánek pečený ve formě, zvyk je holt železná košile (dosud jsem pekla jen žitný, který se bez formy neobejde)